Julkaistu Itä-Savossa 2.12 ja aluelehti Saimaassa 3.12

Huonoa käytöstä valtuuston budjettikokouksessa

Lehteriltä saa hyvän kuvan yksityisen valtuutetun käyttäytymisestä. Ensi vuoden budjettia käsiteltäessä oli helppo esimerkiksi havaita, että Juha Bilundin ryhmäpuheenvuoron aikana monet valtuutetut ryhtyivät korostetusti lukemaan päivän lehteä tai rupattelivat keskenään osoittaakseen, etteivät puheenvuorosta pitäneet.  Keskustaryhmän puheenjohtaja Juhani Puustinen ja kokoomusryhmän puheenjohtaja Olavi Ronkainen seisoivat pitkään kaupunginjohtajan ja talouspäällikön edessä ja näin jopa estivät asianomaisia kunnolla keskittymästä puheenvuoron kuuntelemiseen. Mallia ei pidä ottaa eduskunnasta, jossa tällainen vaelteleminen salissa ja rupattelu on tavallista ja valtaosa kansanedustajista saattaa puheiden aikana istua kahvilassa. (Televisio ollessa paikalla, kaikki ovat salissa.) Savonlinnan valtuustossa voitaisiin käyttäytyä sivistyneesti ja puheenjohtajan olisi pitänyt pyytää asianomaiset palaamaan paikoilleen.

Neljä tuntia kokouksesta myöhästynyt Jouni Backman käytti myös huomattavan osan ajasta päivän lehteä lukemalla ja näytti ainakin lehteriltä katsottuna seuraavan kokousta vain toisella korvalla. Hän osoitti halveksuntansa kokouksen kululle puheenvuorossaan, jossa hän kuvasi monia puheenvuoroja pikkuasioihin puuttumiseksi, joihin ei pitäisi lauantaipäivää uhrata. Hänen mielestään nämä asiat olisi pitänyt käsitellä jo ryhmissä.

Rohkenen olla Jouni Backmanin kanssa täysi eri mieltä asiasta. Ensinnäkin monet esille tulleet kysymykset eivät yksityiselle valtuutetulle ja hänen kannattajilleen useinkaan ole mitään pieniä kysymyksiä. Monilla esille otetuilla kysymyksillä oli myös tärkeä periaatteellinen merkitys. Kaupunkilaisen on yleensäkin vaikea päästä perille oman edustajan toiminnasta, kun varsinkin demari- ja keskustaryhmissä kaikki keskustelu käydään ja päätökset vedetään suljettujen ovien takana ryhmäkokouksissa. Näin ei ole kohtuutonta, että kerran vuodessa yksi kokonainen lauantaipäivä käytetään kokoukseen, jossa valtuutetut voivat vapaasti esittää mielipiteensä niin tärkeästä asiasta kuin seuraavan vuoden budjetista.

Klaus Rantapuu
Savonlinna