Julkaistu Puruvesi- lehdessä 23.10.08

Poliitikot eivät ole asiantuntijoita

Itä-Savon ja maakuntaradion keskiviikon panelistit Savonlinnassa (22.10) päätyivät liikuttavan yksimielisesti lopulta siihen, ettei kaupungista löydy asiantuntemusta kontrolloimaan ja päättämään Sosterin asioista ja niinpä on parasta, että Sosteri kehittyy sisältä päin. Johdonmukainen jatkokysymys on, ovatko sitten Sosterin hallintoelimissä enemmistönä päättävät maalaismiehet sen viisaampia? Edelleen voidaan kysyä, miten valtuutetut yleensäkään pystyvät päättämään kotikuntansa asioista, kun eivät juuri missään kysymyksessä ole asiantuntijoita.

Olemme viime viikkoina saaneet kouriintuntuvaa havainto-opetusta siitä, että asianomainen ministeri tulee kyllä hanakasti tiedotusvälineiden eteen, mutta hänen tietämättömyytensä paljastuu nopeasti. Kemijärven tapauksessa ilmoitti ministeri Pekkarinen, ettei hän ole asiantuntija eikä siten vastuussa tehtaan lopettamisesta. Samalla hän ilmoitti, ettei hänellä ole mitään syytä epäillä StoraEnson asiantuntemusta.

Se on selvä, ettei ministerikään ole asiantuntija juuri missään kysymyksessä, mutta hyvän ministerin tuntee siitä, että hänellä on ministeriössä hyviä asiantuntijoita ja että hän osaa käyttää myös ulkopuolista asiantuntemusta. Ja mikä kaikkein tärkeintä, hän osaa vetää kaikesta saamastaan informaatiosta oikeita johtopäätöksiä.

Näin yksinkertaista kaikki on, kun sen oikein oivaltaa.

Klaus Rantapuu


Savonlinna

 

Lähetetty julkaistavaksi vielä samana päivänä myös Itä-Savoon