q

Julkaistu Itä-Savossa 14.10.08

Eikö todellakaan mitään tarvitse muuttaa?

Onko tosiaan niin, että Savonlinnaa on hallittu niin mainiosti viimeiset neljä vuotta, ettei ole tarvetta muuttaa yhtään mitään?  Siltä näyttää, kun seuraa uusien kuntavaaliehdokkaiden puheita ja kirjoituksia. Uusien ehdokkaiden vaalipaneelissa viime keskiviikkona hymisteltiin liikuttavan yksimielisesti muun muassa sairaanhoitopiirin eli Sosterin erinomaisuutta. Ne valtuustoehdokkaat, jotka ovat Sosterin palkkalistoilla, eivät tietenkään voi lähteä työnantajaansa julkisesti arvostelemaan. Mutta me muut – miksi meidän pitäisi siunata systeemi, joka nielee hallintonsa pyörittämiseen valtavat määrät veronmaksajien rahoja? Eri nimikkeillä kulkevien johtajien ja päälliköiden palkkoihin menevät ne rahat, jotka kipeästi tarvittaisiin tuottavaan toimintaan perusterveydenhoidossa. Toinen kustannussyöppö Sosterissa on erikoissairaanhoito. Perusterveydenhoitoa ja vanhusten hoitoa rapautetaan, kun niistä otetaan resursseja erikoissairaanhoidon investointeihin.

Sosterin sopimus menee umpeen vuonna 2010, ja silloin on pakko kyseenalaistaa koko sopimus. Jos sairaanhoitopiiriä ei kerta kaikkiaan pystytä laajentamaan väestöpohjaltaan riittävän suureksi, niin puretaan koko sopimus. Perusterveydenhoidon ammattilaiset tietävät, että Savonlinna pystyy itse pitämään yllä terveyskeskuksensa, synnytysosastonsa ja neuvolansa ilman välikäsiä kustannustehokkaasti ja laadukkaasti. Sosterin kyseenalaisen maineen takia on vaikea täyttää edes avoinna olevia terveyskeskuslääkärin virkoja.

Liikuttava hymistely ja nykyisten päättäjien mielistely on levinnyt jopa nuoriin Vihreän liiton ehdokkaisiin. Olin suoraan sanoen järkyttynyt, kun luin Itä-Savon lauantain numerosta mielipidekirjoituksen, jonka viisi vihreiden ehdokasta oli allekirjoittanut. He näkevät ohitustien ”mahdollisuutena kehittää Olavinkatua kaupunkilaisten yhteiseksi olohuoneeksi, jossa viihdytään ostosten ja asioinnin ohella toisia tavaten”. Tässä onnen tilassa rekat ohittavat kaupungin ja hälytysajoneuvot pääsevät nopeasti määränpäähänsä. Kuvitteleeko joku tosissaan, että Olavinkadusta tulee ohitustien ansiosta kevyenliikenteen väylä, jonne ei autoja juurikaan päästetä? Ja kuvitteleeko kukaan, että raskas liikenne siirtyy silloin pois keskustasta?  Totta on, että osa raskaasta liikenteestä siirtyy pois Olavinkadulta – mutta ei se totisesti siirry pois keskustasta! Se siirtyy vain muutaman kymmenen metrin päähän Olavinkadusta. Se siirtyy siihen, missä nyt on rautatie ja Kauppatorin pysäkki.

Ilmeisesti lähikuukausina näemme sen kauhuskenaarion, että kaupunki kippaa omalla kustannuksellaan sadan tuhannen euron edestä joutomaita kaupungin keskustassa olevien järvenlahtien täytteeksi. Näin varmistetaan ainakin yksi ympäristötuho, ennen kuin valtio sanoo että hei kuulkaas, nyt on globaali finanssikriisi eikä valtiolla ole rahaa. Tiehankkeeseen joskus menneisyydessä luvatut rahat joudutaan tällöin käyttämään kohteisiin, jotka palvelevat koko yhteiskuntaa. Syväväylän siirtoon saattaisi rahaa löytyä, mutta sitähän useimmat Savonlinnan päättäjät eivät ole koskaan pitäneet ykköshankkeena. Minusta se on edelleen ykköshanke!

 

Sonja Tirkkonen-Condit

kuntavaaliehdokas, Vasemmistoliitto