Kaj Nyman

23.10.08

Ihmisten kaupunki

 

Savonlinna on hieno kaupunki. Sijainti saarten nauhalla keskellä sisäjärvisaaristoa tekee meidän kaupungistamme ainutlaatuisen koko maailmassa. Tätä aarretta ei saa hukata lyhytnäköisellä politiikalla.

 

Kaavoitus määrittelee kaupungin tulevaisuuden – säilyykö ihmisten kaupunki vai hukkuuko se kuviteltujen taloudellisten etujen risukkoon. Hyvä kaavoitus on suunnitelmallista kaupungin kehittämistä. Viimeisten vaalikausien aikana se on ollut Savonlinnassa hukassa. Kehitys on ollut hallitsematonta. Kaupunkikuvaa on rikottu ympäristöön sopimattomalla rakentamisella.

 

Kaupungin johto suurten puolueiden tukemana haaveilee suurista hankkeista piittaamatta nykyisten asukkaiden tarpeista. Hyvä kaavoitus lähtee päinvastoin siitä mitä on, ihmisten kaupungista, pyrkii tunnistamaan mitä siinä on arvokasta ja parantamaan sitä missä on parantamisen varaa. Tällainen pienten askelten politiikka on erityisen tärkeä silloin, kun näköpiirissä on talouden tiukkenemista.

Savonlinnan keskustan elinvoima ei lisäänny keskittämällä Savolaan suuri määrä liikekerrosalaa. Tämä päinvastoin näivettäisi nykyistä Olavinkadun varteen sijoittuvaa kaupallista toimintaa.

Ollakseen elävä kaupunkikeskus tarvitsee asukkaita. Kirkkolahti on tärkeä asuntorakentamisen kohde. Se ei kuitenkaan toteudu ennen kuin syväsatama siirretään muualle. Savolaankin sopisi asuntoja paremmin kuin kauppaliikkeitä. Keskustan asuntorakentaminen ei saa olla pelkkiä rakennusliikkeiden suosimia korkeita kerrostaloja. Ne sopivat eläkeläisille mutta lapsiperheille sopivat pienkerrostalot
Rivitaloille ja omakotirakentamisellekin on tarvetta, joskaan ei keskustassa. Ihmisten kokoisessa kaupungissa asuntojen tarjonnan pitää olla monipuolista. Tavallisille työssä käyville ihmisille on oltava kohtuuhintaisia asuntoja.

 

Savonlinnaa ympäröivien saarten ottaminen asumiskäyttöön on virhe. Ne tarvitaan luontona. Luonnon pitää olla kaikkien käytettävissä. Pääsy rannalle on varmistettava kaikkialla. Kaupunki ei ole liikeyritys vaan ihmisten yhteisö. Savonlinna on liian hieno paikka myytäväksi alennuksella nykyiseen tapaan. Liikeyritykset, pankit ja maanomistajat ovat liian kauan saaneet määrätä kehityksen suunnan. Tehkäämme Savonlinnasta uudestaan ihmisten kaupunki.

 

Kaj Nyman


Savonlinna