1

Klaus Rantapuu

25.10.08

Mitä vaalikone paljastaa ehdokkaista ja puolueista?


OSA 2

 

Ketkä olivat täysin toista mieltä?

Kun Ylen vaalikoneeseen syötettiin täysin vastakkaiset mielipiteet kuin mitä kansalaisliikkeen kannattajien olisi voinut kuvitella vastaavan, saatiin seuraava kokonaan toisin ajattelevien lista, jota voisi leikkisästi kutsua: "pimeimpien ehdokkaiden 15 pahinta":

1. 30 Luostarinen, Jarmo Kok. 82%

1. 191 Malinen, Jari Kalevi KD 82%

3. 39 Ronkanen, Onni Kok. 78%

4. 81 Puustinen, Juhani Kesk. 77%

4. 40 Rouvinen, Juhani Kok. 77%

4. 61 Koikkalainen, Jaro Kesk. 77%

7. 74 Lybeck, Markku Kesk. 75%

8. 38 Raunio, Juhani Kok. 72%

9. 82 Pärnänen, Heikki Kesk. 70%

9. 178 Vaarnamo, Varpu Vihr. 70%

9. 46 Virtanen, Kari Kok. 70%

9. 151 Tolvanen, Pertti Vas. 70%

13. 45 Söderholm, Jan Kok. 68%

14. 128 Pulkkinen, Sampo SDP 67%

15. 32 Mikkonen, Vuokko Kok. 65%

Jokainen voi mielessään vetää asiasta omat johtopäätökset, me emme ryhdy kommentoimaan.

Ketkä ovat sosiaalisektorin innokkaimpia ulkoistajia

Edellä esitetty lista kuvaa myös innokkaimpia ulkoistajia. Yllätys ei ole, että listaa dominoivat kokoomuksen ja keskustan ehdokkaat. Outoja lintuja listalla ovat kristillisten Malinen, SDP:n Pulkkinen, vasemmistoliiton Tolvanen sekä vihreiden Vaarnamo. Merkille pantavaa on, että vastaperustetun vihreiden alueellisen naisjärjestön puheenjohtaja, ohitustien kannattajaksi julistautunut Varpu Vaarnamo on päässyt heti "piireihin".

Vaikka vihreät useissa tärkeissä kysymyksissä lähes yhtenä miehenä ja naisena äänestivät lentoliikenteen tukemista vastaan ja vastustivat liikekeskusta Savolaa, yllättävän moni oli saanut päähänsä, että lasten päivähoito tai vanhustenhoito pitäisi yksityistää. Selityksenä täytyy olla se, että heistä valtaosa on vielä kokemattomia nuoria, joiden vanhemmat ovat vielä työelämässä tai eläkkeelle siirtymässä. Mistä he voisivat tietää, että ennen Sosteriin siirtämistä terveydenhoito ja vanhustenhuolto oli erittäin hyvin järjestettyä ja tehokasta Savonlinnassa. Tätä todistaa myös se, etteivät kokoomuksen lääkäriehdokas Tuija Niiranen sen enempää kuin kokeneet kokoomusvaltuutetut Harri Halko tai Osmo Hellström ole ehdottaneet yhtäkään sosiaalisektorin osa-aluetta ulkoistettavaksi. Monet muutkaan kokoomusehdokkaat eivät kannata ulkoistamista. Erityisen pahalta tuntuu vanhustenhoidon ulkoistaminen vihreän ehdottamana, kun voi arvata, että hyvästä tahdosta huolimatta, kun hommasta tulee bisnestä, hoito väkisinkin kääntyy hyväkuntoisten ja maksukykyisten vanhusten hoitamiseksi syrjäytyneiden ja monenlaisten reppanoiden jäädessä heitteille.

Ovatko kaikki ehdokkaat riippumattomia

Kysymys on siitä, voiko valtuustoon valittu ehdokas toimia ja päättää itsenäisesti, jos hän on esimerkiksi Sosterin tai kaupungin palveluksessa. Ja toisinpäin, onko jonkun puoluevalinta tähdännyt urakehityksen varmistamiseen. Tosiasiahan on, että Savonlinnassa todellista valtaa käyttää pieni sisäänlämpiävä piiri. Esimerkiksi keskustan listalla on peräti 11 opettajaehdosta. Voisiko olla niin, että toimimalla tässä puolueessa tai ilmoittautumalla sitoutumattomaksi keskustalaiseksi, siitä voisi olla hyötyä urakehitykselle?

Sosteri on toinen kysymysmerkki. Tällä hetkellä näyttää siltä, ettei kukaan sen palkkalistoilla oleva uskalla avata suutaan eikä tietoa saada, mitä Sosterin sisällä tapahtuu. Johtava ylilääkäri Heikki Pulkkinen on antanut selvän neuvon Itä-Savossa: "Ennen mielipiteen julkistamista on aina mahdollisuus soittaa Sosteriin." Voi vain arvailla, ketä pitäisi pyytää puhelimeen.

Miten sitten toimia vaaleissa ja ketä äänestää?

Edellä esitetty analyysi antaa vain suuntaa antavan kuvan ehdokkaista. Jotain voidaan päätellä myös puolueiden toiminnasta Savonlinnassa. Ehdokasvalintaa tehdessään on tietysti tärkeää, että ehdokkaiden ajatteluun pääsee pieneltä osin näin tutustumaan. Olisi tärkeää, että heidän kanssaan voisi myös henkilökohtaisesti vaihtaa muutaman sanan, jotta voisi saada heihin parempaa tuntumaa. Tämä ei kuitenkaan useinkaan toteudu.

Seuraavat kommentit ja suositukset ovat puhtaasti allekirjoittaneen henkilökohtaisia:

1. Jos Savonlinnassa halutaan saada aikaan olennainen muutos, useimmat avainpoliitikot pitäisi vaihtaa. Tämän pystyvät äänestäjät nyt tekemään, myöhemmin on turha valittaa.

 

Sosterin puuhanaiset, kahdella pallilla istuvat, Virve Pasanen- Harju ja Anna- Liisa Uimonen pitäisi passittaa Sosteriin.

Kahdesta pitkänmatkan juoksijasta Jouni Backmannista ja kokoomuksen lääkäriehdokkaasta, Tuija Niirasesta todennäköisesti valitsisin jälkimmäisen, nyt tarvitaan valtuustossa lääketieteellistä asiantuntemusta. Heidän harrastuksensakin ovat niin erilaiset, toinen viihtyy karaokesaleissa, toinen taas möyrii kotipuutarhassaan.

Keskustan Juhani Puustisen ja Heikki Pärnäsen vaihtaisin heti, mutta kehen, se onkin ongelma.

 

Kokoomuksessa tarvittaisiin jämäkämpi ryhmänjohtaja. Ovat varmaan itsekin tulleet samaan johtopäätökseen. Halon lisäksi yksi minun suosikkejani on Osmo Hollström

Vihreissä Conditin aika on ohi. Hän on liikaa myötäillyt päättäjiä teknisessä lautakunnassa, ei ole esimerkiksi puuttunut lähisaarten hakkuisiin. Hän on pitänyt valtuustossa maailmoja syleileviä puheita, mutta ei ole monien muidenkin vihreiden tapaan esittänyt juuri mitään konkreettista, vaikkapa liikennevaloja jalankulkijoille ja pyöräilijöille Sokoksen kulmalle.

Ojasta mentäisiin kuitenkin allikkoon, jos vihreiden johtoon nousisi ohitustien kannattajaksi ryhtynyt Varpu Vaarnamo. Vihreissä on monia sympaattisia tulevaisuuden lupauksia. Jos olisin nuori, luulen, että valintani kohdistuisi Katriina Mikkoseen.

Jos kristilliset arvot ovat tärkeitä, Afganistanin sotaan osallistunutta sotapappi Riikosta en äänestäisi. Suomalaisten pitäisi kipin kopin tulla sieltä pois. Lahjusten ottaminen on ryvettänyt meidän maineemme eikä islamilaiseen yhteiskuntaan pidä väkisin tuputtaa meidän arvomaailmaamme. Lähempänä minun sympatioitani voisi olla nykyihmisen arkea paremmin tunteva diakonissa tai vihreä seurakuntapastori, kun olisin ensin tutustunut heihin.

Vasemmistoliitossa arvostan suuresti Juha Bilundin toimintaa. Erittäin varteenotettava ehdokas on myös selkeästi ajatteleva professori Sonja Tirkkonen- Condit.

Perussuomalaisista minulla ei ole sen enempää sanottavaa. Timo Soinin toiminta muistuttaa liikaa edeltäjiä. Ettei hänestä vaan aikaa myöten tulisi Pekka Vennamon tapaan vielä pääjohtaja. Rahaa tuntuu olevan Savonlinnassa kovasti käytössä. Saa nähdä, mihin sillä pääsee.

2.       Jos Savonlinnassa halutaan saada aikaan todellinen muutosprosessi, keskustan ja demareiden valta-akseli pitäisi murtaa. Kokoomus on Savonlinnassa "pienempi paha" ja siksi sitä pitäisi nyt äänestää. Demariääniä taas pitäisi nyt keskittää vasemmistoliitolle ja vihreille. Jos minä olisin Sosterin työntekijä, äänestäisin kokoomusta tai vasemmistoliitoa. Keskustalle en antaisi ääntäni, vaikka olisin maalaistalon tyttö, siksi kadoksissa on kuuluisa maalaisjärki Savonlinnan keskustalla. Näin on minun pakko sanoa, vaikka itse olen ylpeä talonpoikaisista juuristani, jotka ulottuvat aina 500 vuoden taakse.