Julkaistu uuden aluelehti ”Saimaan” ensimmäisessä numerossa 22.10.08

Muuttuuko vaalien jälkeen mikään?

Ensisilmäyksellä on syytä pessimismiin. Kaikki avainpoliitikot, jotka ovat vastanneet asioiden hoidosta viime vuosina, ovat edelleen ehdolla. Tukiverkot ja rahoituskanavat antavat heille etulyöntiaseman.

Savonlinnassa on poliittiseen kulttuurin kuulunut se, että demareiden ja keskustan rivivaltuutetut eivät lähes poikkeuksetta ole koskaan saaneet sanaa suustaan valtuustossa. Puhumisesta ja päättämisestä on huolehtinut ryhmän nokkamies. Ryhmäkokouksessakin asiat esitellään rivivaltuutetuille valmiiksi pureskeltuina ja harva uskaltaa asettua poikkiteloin. Kokoomuksen ryhmässäkin vain muutamat ovat itsenäisesti ajatelleet ääneen valtuustossa.

Olennaisten päätösten tekeminen ryhmässä äänestäjiltä piilossa on perin epädemokraatista. Äänestäjän on mahdotonta päästä perille, miten hänen ehdokkaansa käytännössä toimii. Ehdokkaan pitäisikin ilmoittaa jo ennen vaaleja, ettei hän suostu ryhmäpäätöksiin.

 Ketä sitten äänestää? Varmaankin ne, joiden mielestä asioita on viime vuosina hoidettu hyvin, äänestävät kaupungin asioista suvereenisesti päättäneiden kahden valtapuolueen, demareiden ja keskustan ehdokkaita. Myös kokoomuksella on omat vakioäänestäjänsä, joiden valintoihin ei vaikuta, miten puolueen edustajat ovat päättävissä elimissä toimineet.

Entäpä ne, jotka eivät ole tyytyväisiä nykymenoon, esimerkiksi siihen, että puolet kaupungin päätäntävallasta on annettu valtuuston ulottumattomiin, Sosterille, jossa valtaa käyttävät maakunnan miehet. Luulisi myös olevan vaikeaa hyväksyä, että kaupunki maksaa huomattavan osan, yli miljoona euroa, ympäristökuntien sosiaalimenoista.

Ihmetystä luulisi herättävän myös, ettei kaupungilla ole selvää sopimusta perusterveydenhoidosta ja vanhusten huollosta Sosterin kanssa. Eräät kaupungin johtavat poliitikot (Pasanen- Harju ja Uimonen)istuvat myös Sosterin hallituksessa. Tällainen kahdella pallilla istuminen ei mitenkään ole suomalaisen oikeustajun mukaista. Kenenkähän etuja he oikein ajavat? Voiko itsensä kanssa neuvotella ja tehdä kauppaa?

Pienemmistä valtuustoryhmistä Vasemmistoliitto on johdonmukaisimmin vastustanut perusterveydenhoidon ja vanhustenhuollon siirtämistä Sosteriin, palvelujen yksityistämistä ja rahan tuhlaamista epärealistisiin elinkeinoelämän kehittämisprojekteihin. Vihreät ovat olleet usein samassa rintamassa. Mutta nyt näyttää heidän politiikkansa olevan muuttumassa.

Aikoihin on eletty, kun eräät vihreät naisehdokkaat ovat heittäytyneet ohitustien kannattajaksi. Voisi odottaa, että he olisivat vaivautuneet ottamaan selvää asioista, ennen kuin ryhtyivät esittämään Olavinkadun kehittämistä ”kaupunkilaisten viihtyisäksi olohuoneeksi”. Tosiasia on, että ohitustien valmistuttuakin yli puolet liikenteestä jäisi suunnitelman mukaan nykyiselle katuverkolle ja erityisesti Olavinkadulle. Parkkipaikkoja etsittäisiin torin tai linja-autoaseman lähialueilta ihan samalla tavalla kuin tälläkin hetkellä.

Ovatkohan nämä vihreiden uudet ideologit tulleet lainkaan ajatelleeksi, mitä kaikkea hyvää näillä lähes 100 miljoonalla eurolla, jotka nyt aiotaan upottaa Saimaaseen, saataisiinkaan aikaan, jos ne olisivat vapaasti savonlinnalaisten käytössä. Vaikkei tällaisen lottopotin saaminen Savonlinnaan ole käytännössä mahdollista, tämä ajatusleikki kuitenkin muistuttaa meitä siitä, että nämä 100 miljoonaa ovat suomalaisten rahoja, joita ei kenelläkään, ei maan hallituksella sen enempää kuin kaupungillakaan, ole oikeutta tuhlata järjettömiin projekteihin.

Klaus Rantapuu


Kansalaisliike Savonlinnan seudun puolesta