Julkaistu Itä-Savossa 21.10.08

Vielä Sosterista ja ihmisten hoitamisesta

Osastonylilääkäri Tuija Niiranen kirjoitti 17.10. mielipidetekstissään aivan oikein, että Sosterissa hoidetaan ihmisiä. En ole väittänyt, ettei ihmisiä hoidettaisi ja vieläpä niin hyvin kuin on mahdollista hupenevilla määrärahoilla. Ongelma onkin se, että Savonlinnan perusterveydenhoidon ja vanhusten hoidon määrärahoista joudutaan tinkimään. Tämä asiaintila ei ole kenenkään yksittäisen suorittavassa työssä olevan työntekijän vika, vaan vika on kalliissa ja moniportaisessa järjestelmässä ja hallinnossa.

Järjestelmä luotiin varmasti pari vuotta sitten hyvässä uskossa, kun tiedettiin, että valtio vaatii suurempia hallinnollisia yksiköitä. Valtiovalta suunnittelee kuitenkin uusia ratkaisuja erikoissairaanhoidon järjestämiseksi Suomessa, joten Savonlinna voi aivan hyvin palauttaa perusterveydenhoidon ja vanhusten hoidon Savonlinnan omaan hallintaan ja siis pois sairaanhoitopiirin alaisuudesta.

Yhteinen tavoite sekä meillä veronmaksajilla että terveydenhuollon asiantuntijoilla on varmasti se, että perusterveydenhoito ja vanhusten hoito saisivat tarvitsemansa resurssit. Jos terveyskeskusten ja muiden perusterveydenhoidon yksiköiden on jatkuvasti sinniteltävä riittämättömillä viroilla ja muilla resursseilla, niin tästä on seurauksena yhä suurempi erikoissairaanhoidon tarve: ihmiset pääsevät hoitoon vasta sitten, kun ovat jo niin huonokuntoisia, että tarvitsevat leikkauksia ja muita kalliita hoitotoimenpiteitä. Tämä on yhtä nurinkurista kuin jos säästettäisiin rakennusten nuohouksesta ja muusta paloturvallisuudesta ja pantaisiin lisää rahaa palokuntien varusteluun.

Vasemmistoliitto on esittänyt, että Savonlinna palauttaisi perusterveydenhoidon ja vanhustenhoidon kaupungin omaan hallintaan ja irrottaisi ne Sosteri-sopimuksen piiristä. Tämä ei ole epäluottamuslause terveystoimen työntekijöitä kohtaan.

 

Sonja Tirkkonen-Condit

kuntavaaliehdokas, Vasemmistoliitto