Kaupungin talousko nousussa?

Kaupungin todellisesta taloustilanteesta on vaikea päästä perille siksi, että osa kaupungin toiminnasta tapahtuu konserniyhtiöissä. Niinpä talouden tunnusluvut pitäisi esittää koko kaupunkia koskien, mutta tällaisia lukuja ei ole saatavana. Kun esimerkiksi kaupungin velka asukasta kohden ilman konserniyhtiöitä oli v 2006 1 213 euroa, oli koko konsernin, so. Savonlinnan todellinen velka asukasta kohden 5104 euroa, mikä luku on hälytyttävän korkea.

Monista merkeistä päätellen kaupungin talous on edelleen huonossa kunnossa. Suurin murheenkryyni on Sosteri. Kun se kaksi vuotta sitten perustettiin, siirtyi puolet kaupungin menoista sen oman päätöksenteon ulottumattomiin. Kun kaupunki ei ole millään kunnon sopimuksella varmistanut omia etujaan ja vaikuttamismahdollisuuksia Sosterin kustannuskehitykseen, sillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kiltisti maksaa, mitä Sosteri pyytää.

Sen lisäksi kaupunki on suostunut sille epäedullisiin maksuperusteisiin seurauksena, että Savonlinna maksaa myös osan ympäristökuntien terveydenhoidon ja vanhustenhuollon kustannuksista. On syytä olettaa, ettei kaupunki tee tätä hyvästä tahdostaan vaan tyhmyyttään.

Ei ole mitään merkkejä siitä, etteikö Sosterin kustannusten nousu olisi myös jatkossa kaupungin taloudenpidon suurin ongelma. Kun Sosteria perustettiin, olisi pitänyt ottaa huomioon Savonlinnan ja ympäristökuntien huono taloudellinen tilanne. Sitä olisi pitänyt kehittää pienin askelin ja käyttämällä mahdollisimman paljon hyväksi jo olemassa olevia rakenteita ja tiloja ja rikkomatta vuosien saatossa kehittyneitä hyvin toimivia työyhteisöjä.

Ilmeisesti tehtiin juuri päinvastoin. Ensimmäiseksi palkattiin uusia johtajia ja lisää on tulossa. Yleensä käy niin, että kun tällaista uutta ja monipolvista organisaatiota rakennetaan, kaikki myllätään uusiksi.  Tyypillistä myös on, että organisaation suunnittelijat eivät ole riittävän hyvin perillä käytännön kysymyksistä, tässä tapauksessa jokapäiväisen sairaanhoitotyön realiteeteista. Hankitaan uusia kalliita laitteita hoitavan henkilökunnan kustannuksella. Parhaillaan rakennetaan uusia hienoja leikkaussaleja jne. Niinpä on todennäköistä, että Sosterin kustannukset lähivuosina vain kasvavat ja kestää kauan, ennen kuin se saadaan myös hyvään tuloskuntoon.

Moni muukin säästötoimi on jäänyt tekemättä. Kaupungin organisaation virtaviivaistamiseksi ja toiminnan tehostamiksi ei ilmeisestikään ole tehty mitään olennaista. Kaupungin puhelinluetteloa selatessa ei voi olla huomaamatta sitä suurta joukkoa päälliköitä ja päällikön päälliköitä, joka on kaupungin palveluksessa. Irmeli Haverinen tuli syntymäpäivähaastattelussaan paljastaneeksi, että kaupunki on ollut hyvä työnantaja, huonoinakaan aikoina ketään ei ole pantu pois.

Mikään ei viittaa siihen, etteikö vanha meno jatkuisi myös vaalien jälkeen.

Klaus Rantapuu

Savonlinna