.

 

 

 

Savonlinnan kaupunginhallitukselle

Asia:

Oikaisuvaatimus Savonlinnan kaupunginhallitukselle koskien Liikelaitoksen keskuksen johtokunnan 18.11.08 tekemää päätöstä Laitaatsillan pesularakennuksen ja sen pihapiirin vuokraamista Pesutupa Pyykkimummo Ky:lle.(LIIK § 152)

Pyydämme kohteliaimmin julkituoda seuraavat syyt, jonka johdosta pesulan vuokraus tulee ottaa uudelleen käsiteltäväksi:

1.       Vastoin kuin vs. liikelaitosjohtaja esittää, johtokunta ei ole aikaisemmin hyväksynyt mitään               vuokrausehtoja, vaan kokouksessa 29.1.08, johon ilmeisesti viitataan, pesulan                             vuokraamisesta sen enempää kuin vuokrausehdoistakaan ei päätetty mitään, vaan asia pantiin        pöydälle.(LIIK§ 19) 

2.       Saman kokouksen selostuksessa niin ikään esitetään ainoan kerran perustelu sille, miksi pesula vuokrataan ulkopuoliselle: "Vuokraus ... olisi perusteltua, koska pesulatoiminta ei ole toimitilapalvelun ydinosaamista ja sen jatkokehittämiseen ei ole henkilöstö- eikä talousresursseja."Tätäkään perustelua ei johtokunta ole hyväksynyt, koska, kuten jo edellä todettiin, asia pantiin tässä kokouksessa pöydälle. Tämä perustelu, kuten tuonnempana tarkemmin selvitetään, ei sitä paitsi ole pesulan kohdalla totuudenmukainen eikä sovellu nykytilanteeseen, kun Liikelaitosten keskustan toiminta vuodenvaihteessa lopetetaan ja kaupungin toiminnat tältä osin järjestellään uudelleen.

3.       Pesulan vuokrausta ei ole kilpailutettu. Jostakin syystä toimitilapäällikkö Paula Kokkonen on kaiken aikaa neuvotellut asiasta vain yhden ehdokkaan kanssa.

4.       Vuokrasopimukseen kuuluvaa pihapiiriä ei ole kunnolla rajattu. Selvästi tulisi ilmoittaa, ettei pihapiiriin rajoittuva ranta ranta-alue laitureineen kuulu vuokrattavaan alueeseen eikä vuokraajalla ole mitään etuoikeutta sen käyttöön.

5.       Asiaa valmistellut Paula Kokkonen on kokonaan unohtanut asian taloudelliset vaikutukset. Jos liike-elämästä halutaan ottaa oppia kaupungin toimintojen tehostamisessa, ulkoistaminen ei voi olla itsetarkoitus. Olennaista on kustannusten pitäminen kurissa. Tähän päästään huolehtimalla siitä, että on kilpailua. Laitaatsillan pesulan lopettaminen ja kiinteistön vuokraaminen Pyykkimummolle ei tue tätä pyrkimystä. Klaus Rantapuu tutki asiaa ja päätyi siihen, että ulkoistaminen kaiken todennäköisyyden mukaan johtaa kaupungin ja kaupunkilaisten pesukulujen selvään kasvuun.(Vrt. liite 1)

Seuraavassa esitämme vielä täydentäviä näkökohtia, jotka tukevat oikaisuvaatimustamme:

·         Liikelaitosten keskuksen lakkauttaminen vuodenvaihteessa on selvä merkki siitä, ettei sen toimintaan olla oltu tyytyväisiä. Näin ei ole mitään syytä olettaa, etteikö sille kuuluneita toimintoja pystytä jatkossa uudelleenjärjestelyjen avulla kehittämään ja tehostamaan. Tästäkin syystä Laitaatsillan pesulan toiminnasta pitäisi päättää vasta sitten kun, uudelleen järjestelyt on suoritettu.

·         Laitaatsillan pesulan toiminta ei vaadi mitään uusia henkilöstöresursseja. Pesulan nykyinen työntekijä on poikkeuksellisen pätevä ja tehokas. Pesulatoimintaan ei myöskään lähivuosina tarvita mitään merkittäviä investointeja, koneet ovat melko uusia ja hyväkuntoisia ja jos pesulan toimintaa halutaan tehostaa, kuuman mankelin hankinta maksaa vain 2500-3500 euroa.

Lähes ainoa toimenpide, mitä kaupungilta odotetaan, on se että nykyistä paremmin ohjaa laitoksiltaan pyykkiä Laitaatsiltaan ja järjestää sen kuljetuksen.

·         Pesularakennuksen kuntotarkastus osoitti sen olevan ikäisekseen varsin hyvässä kunnossa ja rakennuksen akuutit korjaustarpeet, katon muutaman rikkonaisen tiilen vaihto ja katon pesu, kourujen puhdistaminen roskista ym. ovat varsin vähäisiä ja ne tulisi kaupungin välittömästi suorittaa siitä riippumatta, miten pesulan toiminta jatkossa järjestetään.

·         Johtokunnan kokouksen pidosta on myös huomautettavaa. Klaus Rantapuu lähetti johtokunnalle osoitetun muistion asiasta(liite 1) kokouspäivänä hyvissä ajoin ennen kokousta sähköpostilla Hannu Nykäselle ja soitti hänelle perään sähköpostin lähettämisestä. Nykänen lupasi esitellä kokouksessa muistion, joka Nykäsen mukaan toi uuden aspektin asiaan. Näin ei tiettävästi kuitenkaan tapahtunut. Puheenjohtajan ei olisi pitänyt myöskään hyväksyä Jaro Koikkalaisen jääväystä, sillä pesula-asialla ja Osuuskauppa Suur-Savolla ei ole mitään tekemistä keskenään.

·         Pöytäkirjan LIIK § 19 selostusosaan viitaten yritetään väittää, että kyläyhdistyksille tärkeintä olisi ainoastaan pesulatoiminnan säilyminen Laitaatsillassa ikäänkuin palvelujen laadulla ja hinnalla ei olisi mitään merkitystä kyläyhdistysten jäsenille.

Vuokrausta yritetään myös perustella sillä, että uusi yrittäjä voisi tehostaa veneilijöiden palvelua. Sen johdosta, että höyrylaivamme "Puhois" asemapaikkana on ollut Laitaatsilta jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan ja että olemme pesulan vakituinen asiakas, voimme todeta, että pesula tunnetaan veneilijöiden piirissä hyvin eikä mitään uusia asiakkaita ole helposti löydettävissä. Tähän on lisäksi todettava, etteivät pienveneilijät yleensä ole pesulan potentiaalisia asiakkaita, eikä pesulan kannalta ole merkittävää, omistaako asiakas veneen tai ei. 

Savonlinnassa 26.11.2008

Kunnioittaen,

Rantapuu Oy                                                                          Reijo Vänttinen
Klaus Rantapuu                                                                    Pihlajavedenkuja 4 B 34
Toimitusjohtaja                                                                    57170 Savonlinna
Satamakatu 9 B 41                                                             
57130 Savonlinna

[email protected] , 0400-210679

----------

Liikelaitosten keskuksen johtokunnalle                                                                                          Liite 1
Hannu Nykänen

Asia:

Laitaatsillan pesulan kannattavuudesta ja roolista kaupungin pesutoimintojen järjestämisessä.

Jos liike-elämästä halutaan ottaa oppia kaupungin toimintojen tehostamisessa, ulkoistaminen ei voi olla itsetarkoitus. Olennaista on kustannusten pitäminen kurissa. Tähän päästään huolehtimalla siitä, että on kilpailua. Suunnitelma Laitaatsillan pesulan lopettamista ja kiinteistön vuokraaminen Pyykkimummolle ei tue tätä pyrkimystä.

Tällä hetkellä Laitaatsillan pesulan hinnoittelu kaupungille antaa pesulan kannattavuudesta väärän kuvan. Kun liinavaatteiden pesu maksaa Laitaatsillan pesulassa n. 1.67 euroa/kg(Sis alv), on Pyykkimummon vastaava hinta 2,7 euroa ja keskuspesulan hinta 4 euroa/kg. On selvää, että pesulan kannattavuuden arvioinnissa ratkaisevaa on, mitä hintatasoa käytetään. Myös matonpesu on muualla huomattavasti tai erittäin paljon kalliimpaa.

On myös huomattava, että pesulan ainoa työntekijä Marja-Leena Leppänen tekee hiljaisena aikana myös siivoustyötä kaupungille, joten hänen kustannuksiaan ei voida täysmääräisesti panna pesulatoiminnan päälle. Lisäksi pesulan toimintaa voitaisiin helposti tehostaa hankkimalla sinne edullisesti käytetty kuuma mankeli.

Pyykkimummo, jolle pesulaa suunnitellaan vuokrattavasti, ei tee ainakaan ensi silmäyksellä vakuuttavaa vaikutusta. Järjestys ei siellä ole paras mahdollinen ja toiminnasta vastaa huonolla suomenkielen taidolla varustettu venäläinen nainen. On hyvin todennäköistä, ettei Pyykkimummo pysty harjoittamaan kannattavasti pesulatoimintaa nykyhinnoillaan, joten hinnat tulevat nousemaan heti, jos Laitaatsilta poistuu markkinoilta.

Laitaatsillan pesulan toiminnan vähittäinen hiipuminen ei ole johtunut siitä itsestään, vaan siitä, ettei kaupunki ole pystynyt ohjaaman sille riittävästi sellaisia pienempiä asiakkaita (päiväkoteja, vanhustentaloja ym., jotka huonommin soveltuvat keskuspesulan asiakkaiksi.

Kun pesulan kiinteistön tulevasta käytöstä ei ole vielä tietoa, viisaampaa olisi varmaankin jatkaa tämän suositun ja arvostetun pesulan toimintaa vielä muutama vuosi kaupungin hallinnassa.

Savonlinnassa 17.11.2008

Kunnioittaen,
Klaus Rantapuu
Pesulan asiakas

Satamakatu 9B41
57130 Savonlinna  - 0400-210679